Leather Be

Leather Be

Belgische handgemaakte handtassen

Na een periode in het onderwijs en de privésector, besloot Francine Jansseune zich te richten op lederbewerking. Ze kreeg de kans om in de leer te gaan bij een ex-werknemer van Delvaux, die haar de kneepjes van het vak leerde. Met passie en toewijding maakte ze 6 jaar lang de reis van Brugge naar Lokeren om vandaag handtassen te maken.

@handmadeinbrugge

In 2018 nam ze deel aan de wedstrijd voor jonge makers van Handmade In Brugge en won ze een pop-up ruimte in the box Brugge. Kort na de pop-up ontmoette ze Astrid waarmee het direct klikte. Samen openden ze, na een gezamenlijke pop-up periode, Atelier Twee in de Langestraat, waar ze onder hun eigen merknamen Leather Be & Meli et Melo, handgemaakt, duurzaam en (zo) lokaal (mogelijk) design promoten.

Net als voor veel andere ondernemers zorgde corona voor uitstel van hun plannen. Gelukkig werd het geen afstel, en konden ze uiteindelijk in 2021 van start gaan. Inmiddels is Francine met haar atelier verhuisd naar de winkel, waar ze nu veel tijd doorbrengt.

@handmadeinbrugge

Gezien leder een restproduct is van de vleesindustrie, zie ik de grondstof als een heel bijzonder en duurzaam materiaal. De ene zou het omschrijven als restafval maar voor ons, lederbewerkers, is het een kostbaar goed. Soms denk ik ook wel verder: wat als we in een ideale wereld geen vlees meer consumeren? Hoe kan ik dan mijn collecties blijven aanbieden?"

Deze vraag bracht Francine ertoe om alternatieven te verkennen. Ze experimenteerde met synthetisch leer en zelfs een alternatief gemaakt van appel. Momenteel gebruikt ze zowel leder als alternatieve materialen in haar vaste collectie, die bestaat uit drie modellen en twee nieuwe ontwerpen zijn in ontwikkeling. Gerecycled leer wordt ook verwerkt in de ontwerpen als versterking zodat alles binnen één materiaal blijft.

@handmadeinbrugge

Francine houdt haar eigen collectie bewust tijdloos en haar stock klein omdat een groot deel van haar activiteiten uit maatwerk bestaat. Voor de productie kiest ze zelf het leer uit in een Italiaanse leerlooierij. Strenge Europese regelgeving en het opkomende productpaspoort helpen om de herkomst en verwerking van het materiaal duidelijk te maken. Dat vindt Francine belangrijk en geeft dit ook mee aan de klanten. Alle tassen 'op maat' en accessoires worden in het atelier in Brugge ontworpen en gemaakt. Accessoires worden daarenboven gemaakt uit het restleder van eigen productie.

Sinds 2024 onderdeel van Rekuup

Rekuup is een initiatief van De Republiek dat duurzaam en circulair winkelen stimuleert. Leather Be is één van de twaalf deelnemende makers. Francine heeft uit dit project geleerd om aandacht te besteden aan reparatie en onderhoud. Door te kiezen voor een circulair ontwerp en aandacht te hebben voor eenvoudige montage en demontage, kunnen handtassen gemakkelijker gerepareerd worden.

Ook workshops, zoals die samen met Hoi Hoi, waar handtassen door onderhoud tips, tricks & tools nieuw leven ingeblazen worden, vinden plaats in Francines atelier. Door die insteek startte Francine ook met het oplappen en aanbieden van tweedehands handtassen.

Meer stories

Ben of ken jij een circulaire doener
die we hier mogen vermelden? 

Deze website kwam tot stand met steun van het het Europees Sociaal Fonds
Het ESF stelt middelen ter beschikking voor innovaties die bijdragen tot meer en beter jobs voor meer mensen. 
Ontdek de werking in Vlaanderen via www.esf-vlaanderen.be