Mien Kaba

Mien Kaba

Lederen handtassen uit restmateriaal

Dominique verdiepte zich in materialenkennis, machinegebruik en basistechnieken zoals patronen tekenen, snijden, assembleren en stikken om kwaliteitstassen te maken. Eind 2015 nam ze ontslag om haar dromen na te jagen en stortte zich vol energie in het ondernemerschap met Mien Kaba, waar haar passie voor ambacht in elke creatie zichtbaar is.

Dominique Vieren werkte als architecte in de erfgoedzorg, maar haar hart verlangde naar ambachtelijk werk. Toen ze enkele jaren geleden marokijnbewerking ontdekte, was het liefde op het eerste gezicht. Ze volgde opleidingen bij Syntra West in Roeselare en het Provinciaal Centrum voor Volwassenenonderwijs in Lokeren waar ze ook aanvullende technieken leerde van ambachtslieden.

Duurzaamheid en circulariteit troef

Duurzaamheid en circulariteit staan centraal bij Dominique Vieren. Niets gaat verloren, ze probeert in haar atelier zero waste te werken en alle resten te (laten) verwerken.  In haar atelier zijn niet vaak kant-en-klare creaties te koop. Tassen uit hergebruik van materialen worden op maat en op aanvraag gemaakt. Bijzondere creaties ontstaan uit het restleder uit het atelier.

Wanneer je een tas wil laten maken uit jouw oude zetel, je jas of misschien zelfs je oude laarzen kun je je laten inspireren door de voorbeeldmodellen en prototypes in het atelier.  Sommige hebben zelfs aanpasbare onderdelen zoals de riem of flap.

Design for X

Sinds 2024 gaat Dominique nog een stap verder: er komt geen nieuw leer meer binnen. Alle creaties worden nu volledig gemaakt uit hergebruikte materialen en restleder , waarmee ze haar toewijding aan duurzaamheid verder versterkt. Daarbij past ze ecodesign principes toe, waarbij ze rekening houdt met de assemblage en de-assemblage van de handtas, geheel in het teken van herstelbaarheid en recyclage.   

Wie herstelbaarheid zegt, denkt aan: repair, refurbish, remanufacture, repurpose... Deze R's van de R-ladder staan centraal bij Mien Kaba. Het herstellen, ombouwen, uit elkaar halen en aanpassen van bestaande producten krijgt de focus. 

Heb jij een ongebruikte riem, outdated laarzen of een afgedankte lederen zetel? Dominique kan er een prachtige tas van maken. Laat je inspireren door projecten zoals "These boots were made for walking" en "Mouton retourné". 

Labels

Naast het erkend ambacht label van de FOD Economie ontving Dominique ook het HIB-label van Unizo en het Handmade in Brugge-label van De Republiek. Dit jaar werd ze ook een van de geselecteerde duurzame makers van Rekuup, waarmee De Republiek jou inspireert duurzaam en circulair te shoppen. 

Meer stories

Ben of ken jij een circulaire doener
die we hier mogen vermelden? 

Deze website kwam tot stand met steun van het het Europees Sociaal Fonds
Het ESF stelt middelen ter beschikking voor innovaties die bijdragen tot meer en beter jobs voor meer mensen. 
Ontdek de werking in Vlaanderen via www.esf-vlaanderen.be