Brouwerij De Halve Maan

Brouwerij De Halve Maan

Wij gaan resoluut voor circulaire bedrijfsvoering

Het verhaal van Brouwerij De Halve Maan begint in het jaar 1856. Vele jaren, en wel 6 generaties van de familie later, is De Halve Maan nog steeds een bruisende brouwerij die trouw blijft aan zijn oorsprong van authentieke Brugse bieren zoals de alom bekende Brugse Zot en Straffe Hendrik.

Duurzaamheid binnen de brouwerij

In april 2024 pakte de brouwerij uit duurzame innovaties. Neem je een kijkje op de impactpagina van de brouwerij dan zul je 6 pijlers vinden van lokale ingrediënten over circulaire verpakking tot energiezuinige infrastructuur.

"Als groeiende familiale brouwerij blijven we innoveren en zetten we de traditie op een duurzame manier verder."

Green Deal Brouwers

De Green Deal Brouwers houdt in dat Brouwerij De Halve Maan zich samen met de andere deelnemende brouwerijen engageert om het waterverbruik binnen de brouwerijsector verder in te perken. Eind 2023 liep het project af en samen bespaarden we in totaal 2.286.822 m³ water, ofwel 915 olympische zwembaden! 

Pijpleiding

De bekendste en meest tot de verbeelding sprekende investering was zeker de aanleg van de ondergrondse bierpijpleiding.

De voorbije jaren werd ook stevig geïnvesteerd in waterzuiveringsinstallaties, zonnepanelen, biogas installaties, etc. Sindsdien slaagde de brouwerij er door tal van innovatieve projecten in om haar ecologische voetafdruk per geproduceerde liter bier sterk te verminderen.

Restwarmte

Door een uniek regeneratie systeem haalt de brouwerij restwarmte uit de afvalwaterstromen. Deze restwarmte wordt gebruikt voor de verwarming van de gebouwen van het bezoekerscentrum, kantoren en omliggende woningen. Dankzij de ecologische investeringen van de brouwerij, zullen deze toekomstige projecten van de Stad Brugge dus mee kunnen genieten van groene verwarming. Voor de aanleg van het warmtenet zullen opnieuw ondergrondse leidingen worden aangelegd: niet voor bier deze keer, maar voor een warmtenet.

Circulaire verpakking

Misschien de meest logische maar toch een pijler die we zeker in de strategie willen meenemen: de verpakking. De verpakking van onze product is herbruikbaar of gemaakt uit gerecycleerd materiaal. 

Daarnaast werden voor export naar verre bestemmingen nieuwe recycleerbare one-way oplossingen ontwikkeld. 

Lokale grondstoffen

Als Belgische brouwerij proberen ze waar mogelijk te brouwen met lokale grondstoffen. Zo proberen wij de keten kort te houden. Voor ons witbier wordt bijvoorbeeld uitsluitend gewerkt met West-Vlaamse hop, namelijk Magnum hop, uit de Westhoek. Hop die wij in samenwerking met landbouwers uit de Westhoek produceren.

Meer stories

Ben of ken jij een circulaire doener
die we hier mogen vermelden? 

Deze website kwam tot stand met steun van het het Europees Sociaal Fonds
Het ESF stelt middelen ter beschikking voor innovaties die bijdragen tot meer en beter jobs voor meer mensen. 
Ontdek de werking in Vlaanderen via www.esf-vlaanderen.be