Paralume

Paralume

Upcycling van vaas tot lamp

In een wereld waarin massaproductie en snelle consumptie de norm zijn geworden, biedt Paralume een frisse wind met focus op upcycling, hergebruik en lokaal vakmanschap. Het verhaal van Paralume begint bij de creatieve ondernemer Anneke De Wispelaere die, na een carrière in privésector, besloot om haar passie voor stoffen, interieur en lampen om te zetten in een bloeiende onderneming.

Het grootste doel van Paralume is echter niet alleen om mooie producten te creëren, maar om mensen gelukkig te maken.

Lampenkap

Lampenkap

Het idee voor Paralume, wat lampenkap betekent, werd in 2020 geboren, toen oprichtster Anneke besloot om haar liefde voor stoffen en interieur naar een hoger niveau te tillen.

Wat begon als een halftijdse onderneming vanuit haar thuisatelier, groeide al snel uit tot een volwaardige zaak. Dankzij Instagram en pop-up evenementen in de Ezelstraat, wist Anneke snel een trouw publiek op te bouwen.

In 2023 besloot ze de sprong te wagen en Paralume volledig te lanceren, met een vaste locatie in het hart van Brugge.

In april 2024 breidde ze uit naar een nieuwe locatie in de Eeckhoutstraat, waar zowel toeristen als locals de unieke creaties kunnen bewonderen en kopen.

Upcycling, hergebruik, reparatie en herstel

Upcycling & hergebruik

Een van de belangrijkste pijlers van Paralume is upcycling en hergebruik. Anneke volgde oa. cursussen in Engeland om de kunst van het maken van lampenkappen te verfijnen. Maar haar creativiteit stopt daar niet. Ze is voortdurend op zoek naar oude vazen, die omgetoverd worden tot unieke lampen. Ook oude vintage lampen worden met zorg gerepareerd en in hun oude glorie hersteld, met nieuwe elektrische onderdelen die uiteraard voldoen aan alle moderne veiligheidseisen.

Paralume biedt niet alleen nieuwe creaties, maar ook reparatie- en herstelservices. Vintage dealers en particulieren komen regelmatig naar de winkel met vondsten die toe zijn aan een opknapbeurt. Deze service heeft een groot aandeel in de omzet en draagt bij aan de circulaire economie, waar waardevolle objecten een tweede leven krijgen.

Lokale Samenwerking en korte keten

Lokale Samenwerking en korte keten

Een ander belangrijk aspect is de nadruk op lokale samenwerking en het uitbouwen van een korte (leveranciers-)keten. Voor de op maat gemaakte onderdelen werkt de zaak samen met een lokale metaalbewerker en de onderdelen voor de lampen komen uit Assebroek.

Naast de particuliere markt werkt Anneke samen met professionele klanten zoals Hotel De Tuilerieën en Villa Bonnie, tot horecazaken zoals Roka in Knokke en Babu in Gent. 

Het streven naar duurzaamheid wordt ook weerspiegeld in de dagelijkse bedrijfsvoering. Recent investeerde Paralume in een bakfiets, geïnspireerd door een oproep van de stad Brugge om ondernemerschap en duurzaamheid te bevorderen. Zo worden leveringen binnen de stad op milieuvriendelijke wijze gedaan.

Ontroerende verhalen

Het grootste doel van Paralume is echter niet alleen om mooie producten te creëren, maar om mensen gelukkig te maken. Of het nu gaat om het herstellen van een erfstuk of het creëren van een uniek interieurstuk, de voldoening komt voort uit de glimlach op het gezicht van een klant. Er zijn talloze ontroerende verhalen van klanten die een speciale band hebben met hun objecten maar het verhaal van een meisje dat twee vazen van haar oma kreeg en deze bij Paralume liet ombouwen tot lampen, als een tastbare herinnering aan haar grootmoeder blijft Anneke wel bij.

 

Meer stories

Ben of ken jij een circulaire doener
die we hier mogen vermelden? 

Deze website kwam tot stand met steun van het het Europees Sociaal Fonds
Het ESF stelt middelen ter beschikking voor innovaties die bijdragen tot meer en beter jobs voor meer mensen. 
Ontdek de werking in Vlaanderen via www.esf-vlaanderen.be