International Repair Day 2024

Herstellers maken het verschil

Op zaterdag 19 oktober 2024 vieren we International Repair Day, een dag waarop we de onmisbare bijdrage van herstellers wereldwijd erkennen. Door dagelijks spullen te repareren, dragen ze bij aan een duurzamere wereld en verminderen ze de hoeveelheid afval die anders op de vuilnisbelt zou belanden. Herstellen is een krachtig antwoord op de wegwerpcultuur en een cruciale stap in de richting van een circulaire economie. Maar hoe vind je nu een hersteller?

De drempel van reparatie

Ondanks de groeiende bewustwording over het belang van repareren, blijkt voor veel mensen de stap naar een hersteller nog groot. Hoe vind je een hersteller? Waar kan je terecht als je apparaat het begeeft, of als je kleding versleten is? De beschikbaarheid van herstellers is voor velen onduidelijk, en dat zorgt ervoor dat waardevolle spullen te vaak worden weggegooid in plaats van gerepareerd.

De oplossing: de campagne ‘Herstel mij’

Om dit probleem aan te pakken, is de campagne ‘Herstel mij’ gelanceerd. Deze campagne wijst mensen de weg naar de Repair Kaart — een handige online tool waarmee je eenvoudig een hersteller in je buurt kunt vinden. Of je nu op zoek bent naar iemand die je kapotte fiets, elektronica, of kleding kan herstellen, de Repair Kaart wijst je snel en gemakkelijk in de juiste richting. Zo wordt repareren toegankelijker en wordt de drempel verlaagd om kapotte spullen een tweede leven te geven.

Waarom herstellen?

De voordelen van repareren zijn talrijk: je verlengt de levensduur van je spullen, je bespaart geld, en je vermindert de belasting op het milieu. Daarnaast ondersteun je met elke reparatie lokale vakmensen en herstellers, die met hun expertise een belangrijke rol spelen in de transitie naar een duurzamer consumptiepatroon. Herstellen is niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook voor de planeet.

Vind je hersteller via www.herstelmij.be

Op zoek naar een hersteller? Bezoek www.herstelmij.be en ontdek in een handomdraai de vakman of -vrouw die je nodig hebt. Met de Repair Kaart vind je snel een betrouwbare hersteller in jouw buurt, zodat je spullen weer als nieuw worden zonder de noodzaak om iets nieuws aan te schaffen.

Op 19 oktober zetten we alle (Brugse) herstellers en in de schijnwerpers. Laten we samen vieren dat repareren loont – elke dag opnieuw.

Lees ook

Wil je deel uitmaken van ons
netwerk rond circulair ondernemen?

Deze website kwam tot stand met steun van het het Europees Sociaal Fonds
Het ESF stelt middelen ter beschikking voor innovaties die bijdragen tot meer en beter jobs voor meer mensen. 
Ontdek de werking in Vlaanderen via www.esf-vlaanderen.be