WCEF 2024

WCEF, het World Circular Economy Forum, is een jaarlijks evenement dat 's werelds toonaangevende oplossingen voor de circulaire economie presenteert. Het forum brengt bedrijfsleiders, beleidsmakers en experts van over de hele wereld samen om te praten over de kansen en voordelen van de circulaire economie, en om bij te dragen aan de duurzame ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties.

Het initiatief is gestart in 2017 door Finland en het Finse innovatiefonds Sitra. Sindsdien groeit en versterkt het forum elk jaar.

Tijdens eerdere edities werden belangrijke elementen van de circulaire economie geïdentificeerd en werden oplossingen en ervaringen uit verschillende landen gedeeld. In 2020 vond WCEF online plaats vanwege de pandemie, en in 2021 waren er twee grote evenementen: WCEF+Climate, gericht op de rol van de circulaire economie bij het bereiken van klimaatneutraliteit, en WCEF2021 in Toronto, Canada, dat zich richtte op het benutten van circulaire kansen.

Van kansen gesproken! Deze editie ging door in Brussel. Dat mochten en konden we niet missen. We namen de trein en volgden interessantie lezingen, aten lekker vegan, genoten van een modeshow met bekende gezichten van OVAM en bezochten het circularium.

We geven graag onze takeaways mee van dit event:

  • Het gebruik van resources blijft stijgen en zorgt voor klimaatverandering, dalende biodiversiteit,… We moeten het verminderen van ‘resource consumption’ als doel stellen en dit door circulaire economie te zien als één van de oplossingen voor het klimaatprobleem.
  • Niet enkel focussen op recycleren, maar focus op de hogere R-strategieën zoals levensduurverlenging, delen, repareren…
  • Ontwerpen vanuit menselijke behoeften en sufficiency, niet vanuit trend of consumptie.
  • Ketensamenwerking blijft cruciaal en hierin spelen we als circulaire hub een belangrijke rol. 

Lees ook

Wil je deel uitmaken van ons
netwerk rond circulair ondernemen?

Deze website kwam tot stand met steun van het het Europees Sociaal Fonds
Het ESF stelt middelen ter beschikking voor innovaties die bijdragen tot meer en beter jobs voor meer mensen. 
Ontdek de werking in Vlaanderen via www.esf-vlaanderen.be