Oranje vzw

Oranje vzw

Recyclage van sterilisatiedoeken

Oranje vzw werkt samen met AZ Sint-Jan Brugge en Enadvis aan de hoogwaardige recyclage van sterilisatiedoeken.

Bij AZ...

Bij AZ St-Jan in Brugge gaan de gebruikte sterilisatiedoeken waarin operatiesets zijn ingepakt niet langer naar de verbrandingsoven. Deze worden verzameld en komen terecht bij de dagbesteding van Oranje vzw.

Hier halen mensen met een beperking de labels en stickers van de doeken, zodat het polypropeen (PP) hoogwaardig gerecycleerd kan worden.

Hoe gaat het in zijn werk? De dagbesteding doorloopt volgende stappen om de doeken verder te verwerken:

  • Ontstickeren: de stickers die zich nog op de doeken bevinden worden eraf gehaald. Deze stickers kunnen immers niet mee gerecycleerd worden.
  • Plooien: De ontstickerde doeken worden geplooid volgens een vast stramien. Zo kunnen ze makkelijk verder verwerkt worden.
  • Persen: de geplooide doeken worden samengedrukt door middel van een pers om minimale plaats in te nemen en worden in balen op paletten verpakt, klaar om naar het recyclagecentrum te vertrekken.
  • De doeken gaan naar een verwerkingsbedrijf in Harelbeke. Ze worden daar gesmolten tot plastic korrels. Deze korrels worden nadien verwerkt tot nieuwe producten zoals bijvoorbeeld dashboards of bloempotten.

Meer stories

Ben of ken jij een circulaire doener
die we hier mogen vermelden? 

Deze website kwam tot stand met steun van het het Europees Sociaal Fonds
Het ESF stelt middelen ter beschikking voor innovaties die bijdragen tot meer en beter jobs voor meer mensen. 
Ontdek de werking in Vlaanderen via www.esf-vlaanderen.be